• schildersbedrijf: Martlédeco
  • architectenbureau: Basil Architecture bv
  • locatie: kunstencentrum ArtA'A in Aalter
  • opdracht: de binnenmuren van het kunstencentrum ArtA'A aankleden met oog voor de noden van het pand
  • BOSS-ondersteuning: Professioneel technisch advies, Stalendienst en Werfassistentie
  • fotografie: Giulia Frigerio

Het grootse project in het kunstencentrum ArtA'A vroeg om een grootse aanpak. Het schilderteam van Martlédeco en de technische experten van BOSS paints toverden, onder leiding van Architectenbureau BASIL, het kunstencentrum om tot een kleurrijke en oerdegelijke parel.

Aalter muziek 003

Tusk countert de pijnpunten van het gebouw

Lorenzo Deceuninck van Basil Architecture: “De volledigheid van onze visienota trok de gemeente Aalter over de streep. We hadden immers ook de pijnpunten van het gebouw opgenomen.

Op de benedenverdiepingen huizen een bibliotheek en een muziekacademie: de relatieve vochtigheid van die kamers was heel belangrijk voor de instrumenten en boeken.

Ook de akoestiek was een belangrijk element zodat de serviceflats op de bovenverdieping geen hinder ondervinden van de bedrijvigheid van de academie.”

Kwalitatieve wandbescherming met Tusk

“Dit openbare gebouw is een echte ontmoetingsplaats: kinderen komen naar de bibliotheek, studenten gaan met hun muziekinstrumenten naar de lokalen. Wat we absoluut wilden vermijden is dat we na een maand al moesten herschilderen omdat er vlekken op de muren waren of beschadigingen aan de schilderwerken. Tusk garandeert ons die kwaliteit. Het reliëf van de stuctechniek breekt bovendien de geluidsgolven in het gebouw, ook een belangrijke troef!"

“Maanden na oplevering is er nog nergens een beschadiging of vervuiling te bespeuren!”
Lorenzo Deceuninck Basil Architecture nv
Aalter kleedruimte 001

Tusk: esthetische meerwaarde in alle kleuren

"Anderzijds gaf Tusk ons ook een esthetische meerwaarde. De stuctechniek brengt structuur in de wanden die zorgt voor interessante nuances van schaduwen doorheen het gebouw.

Om de brutaliteit van het casco gebouw te respecteren, kozen we voor betongrijze Tusk op de muren.

De sanitaire blokken werkten we eenvoudig en duidelijk uit in blauwe Tusk, de kleur van het water. Zo is voor elke bezoeker meteen duidelijk waar de sanitaire blokken zich bevinden.

De kleedkamers aan de danslokalen werden van top tot teen in een felgele Tusk uitgevoerd.”

Aalter hal 002

Professioneel technisch advies en stalendienst ingezet

“Bij het uitwerken van het aanbestedingsdossier hebben we de dienst Professioneel technisch advies geconsulteerd. Zij hebben ons na hun bezoek ter plaatse ruimte per ruimte geadviseerd over nodige voorbehandelingen en de meest geschikte uitwerkingen. Mede dankzij dat advies hebben we een juist lastenboek kunnen opmaken.

Omdat we met verschillende fabrikanten werkten die allemaal dezelfde kleurtint op hun materialen moesten zetten, was het heel belangrijk om een precieze kleurtint uit te werken. Zo kon de leverancier van de zitbanken met exacte dezelfde geeltint werken als de fabrikant die de boekenrekken geel moest lakken. Om de kleuren te testen op de locatie heeft de Stalendienst kleurstalen van 60 cm op 60 cm aangemaakt. Op die manier hebben we een ideale kleursetting kunnen uitwerken.”

Een uitdaging voor het schildersteam

Annelies van Martlédeco: "Dat het architectenteam heel veeleisend was op de uitvoering ervaarden wij als een pluspunt. Want ook wijzelf zijn streng op onze afwerking. De oppervlaktes waren groot en kenden veel lichtinval. De ondergrond moest echt perfect staan en werd bijgevolg volledig geplamuurd.

Maar de grootste uitdaging was toch de uitzonderlijke omvang – bijna 5000 vierkante meter – van het project in combinatie met de uitzonderlijk korte uitvoeringstermijn ervan: op 3 maanden tijd moest de werf afgewerkt zijn.”

Aalter entree 002

Werfassistentie tijdens de opstart

"Gezien de omvang van het project was BOSS paints met de dienst Werfassistentie bij de opstart aanwezig om de schilders die minder vertrouwd waren met de techniek op weg te helpen. Onze schilders hadden al veel ervaring met andere decoratieve technieken, dus waren ze er snel mee weg.”

Aalter entree 001

"Tusk komt in het algemeen prachtig tot uiting in dit project, maar in de gele traphal staat de grijze Tusk pas echt mooi in contrast met het geel geschilderde metaal. Dit is ook de blikvanger bij het betreden van het Kunstencentrum.

Zelf vinden we het een absolute meerwaarde dat wij onze klanten een techniek als Tusk kunnen aanbieden. Het is een oersterke afwerking die ook nog oogstrelend is. Wij hebben al van meerdere klanten bij de oplevering een dankbare glimlach mogen ontvangen.”

“We vinden het een absolute meerwaarde dat wij onze klanten een techniek als Tusk kunnen aanbieden.Tusk is een oersterke afwerking die ook nog oogstrelend is.”
Annelies Martlé Martlédeco

Ben je overtuigd?

Klant worden