Niets vervelender dan die gele of zwarte vlekken die een eikenhouten constructie volledig ontsieren. De eindklant zit met de handen in het haar en als vakman is het soms gissen naar de juiste oorzaak. Herkenbaar? Dan helpt deze vaktip je op weg.

Oorzaak 1: reactie van houtkleurstoffen in watergedragen producten (gele verkleuring)

Eiken bevat gele kleurstoffen die kunnen doorbloeden als je er watergedragen vernissen op aanbrengt. Vooral op gestraald of geluchtgomd eikenhout is de doorbloeding erger dan op gewoon geschuurd eiken. Dat komt door het ruwe oppervlak. In de diep uitgestraalde nerven, die precies vijvertjes zijn, blijft de vernis langer nat. Daardoor hebben de kleurstoffen veel meer tijd om in de vernis op te lossen en die geel te kleuren.

VERGELING OP TWEE MANIEREN VOORKOMEN:

1. Solventgedragen oplossing

De eenvoudigste én veiligste oplossing: gebruik solventgedragen beits en vernis. Zo vermijd je dat wateroplosbare kleurstoffen uit het eikenhout in de vernis oplossen. Dergelijke systemen zullen dus nooit doorbloedingen geven.

Het systeem: Met Prime Colorstain als beits en Vernithane als afwerkvernis speel je dus op veilig. Hou er wel rekening mee dat solventgedragen producten op termijn in het donker lichtjes uit zichzelf vergelen. Al is dit een uniforme vergeling die heel goed meevalt.

2. Watergedragen oplossing

Voor wie liever geen solventgedragen producten gebruikt, is er ook een watergedragen oplossing. Deze aanpak is bijna altijd succesvol, mits de juiste drogingsomstandigheden en kwalitatief eikenhout. Hoe sneller de watergedragen beitsen en vernissen drogen, hoe korter de inwerktijd van de producten en hoe kleiner de kans op doorbloeding. Het kan dus uitzonderlijk misgaan door trage drogingsomstandigheden of door eikenhout met veel kleurstoffen of heel diepe nerven.

Het systeem: De beste isolerende grondlaag in het watergedragen systeem is Woca Master Base Primer. Het is een witachtige watergedragen grondlaag die speciaal ontwikkeld werd om de kleurstoffen te isoleren. Op deze grondlaag kun je verder beitsen met Prime Colorlook en dan afwerken met Protect Ultramat of Protect Ultramat Pro.

Verder moet je er rekening mee houden dat elk stuk eikenhout een uniek natuurproduct is en kan verschillen in eigenschappen. De ene plank is de andere niet en dat zie je vooral bij gerecupereerd parket of oude meubelen.

Oorzaak 2: reactie van looistoffen uit eiken met omgevingsstoffen (zwarte verkleuring)

Eiken bevat looistoffen of tannines. Deze stoffen zijn van nature gelig en transparant, dus onzichtbaar aanwezig in het hout. Maar als het eikenhout in contact komt met producten met een hoge pH-waarde (boven pH 7, ook wel alkalisch genoemd) dan ontstaat er een snelle zwarte verkleuring. Typische voorbeelden van alkalische producten zijn verse kalkpleister, cement of ammoniak.

DE ZWARTE VERKLEURING AANPAKKEN:

Goed nieuws, want de zwarte verkleuring is omkeerbaar!

Het systeem: met oxaalzuur, beter bekend als De Vos Ontweringswater, zijn de zwarte plekken meestal zeer goed te neutraliseren. Ook met Woca Easy Neutralizer kan je de verkleuringen behandelen. Belangrijk is om na de behandeling het hout goed na te spoelen met zuiver water!

Corrosieversnelling van metaal op eiken1
Corrosieversnelling van metaal op eiken

Advies op maat nodig?

Neem contact op met onze dienst professioneel technisch advies, wij helpen je graag verder! Alles voor een geslaagd project, samen met BOSS paints.

Ben je overtuigd?

Klant worden