Blauwschimmel is een zwartblauwe verkleuring op hout. Je ziet al dan niet duidelijk te onderscheiden vlekken, of een verkleuring van een deel van de deklaag.

Blauwschimmel 1

Wat is blauwschimmel?

Blauwschimmel is een zwartblauwe verkleuring op hout. Je ziet al dan niet duidelijk te onderscheiden vlekken, of een verkleuring van een (groot) deel van de deklaag. Blauwschimmel komt hoofdzakelijk voor bij bepaalde soorten naaldhout, zoals grenen of vuren. Het is belangrijk te weten dat deze schimmel het hout niet blijvend aantast, maar dat het probleem enkel esthetisch is. Je klant heeft natuurlijk liever dat houtwerk er piekfijn blijft uitzien en er geen zichtbare verkleuringen optreden.

Blauwschimmel 2

Wat veroorzaakt blauwschimmel?

Als hout na het kappen niet volledig droogt of te lang vochtig blijft, kunnen er zich schimmels ontwikkelen binnenin. Als je die schimmelsporen niet verwijdert, kunnen die zich verder uitbreiden en onder transparante lagen zichtbaar worden. En wanneer de gebruikte behandeling niet genoeg afsluit en bijgevolg dus vocht doorlaat, kan de blauwschimmel ook door de lagen heen dringen. Zo kan het dat blauwschimmel na verloop van tijd ook zichtbaar wordt op dekkende afwerkingen.

Wat kan je doen aan blauwschimmel?

Afwassen met verdund bleekwater

Je kan de schimmelsporen best rechtstreeks aanpakken. Dit doe je door verdund bleekwater te laten inwerken in het hout en de schimmelsporen zo af te wassen. Wanneer de schimmel verwijderd is, moet je het hout grondig naspoelen met water. Vervolgens moet je het hout lang genoeg laten drogen.

Belangrijk: Het hout moet op het einde van de behandeling volledig droog zijn vooraleer andere bewerkingen erop uit te voeren. Als je het hout vervolgens wil schilderen met een dekkende verf, dan kan je dat rechtstreeks doen. (Na reiniging met bleekwater en droging van het hout.)

Als je het hout wil afwerken met een (half-)transparante lazuur, olie of vernis, dan breng je na reiniging en droging van het hout eerst nog het schimmelwerend product Aqua Multi aan. Na volledige droging van Aqua Multi kan je dan een lazuur, olie of vernis aanbrengen.

Hoe voorkom je blauwschimmel?

Controleer naaldhoutsoorten altijd op blauwschimmelsporen alvorens aan de slag te gaan. Je kan deze sporen dan meteen behandelen en verwijderen vooraleer je er een nieuwe bewerking op aanbrengt. Controleer vervolgens nogmaals of de schimmelsporen ook effectief verdwenen zijn en behandel indien nodig zoals hierboven beschreven met Aqua Multi. Om zeker te zijn van een goed resultaat zorg je ook best voor een goede vochtwerende afwerking.

Indien er geen zichtbare sporen zijn, kan je ook best controleren of je hout goed droog is vooraleer je het gaat bewerken. Zo voorkom je dat je helemaal opnieuw moet beginnen als er na verloop van tijd toch schimmelsporen tevoorschijn komen. Het is wederom van belang om te kiezen voor een goede vochtwerende afwerking, zodat er ook na alle grondige behandelingen geen vocht meer kan binnendringen.

Advies nodig bij een project? Zit je met een technische vraag?

Neem contact op met onze dienst professioneel technisch advies, wij helpen je graag verder!
Alles voor een geslaagd project, samen met BOSS paints.

Ben je overtuigd?

Klant worden