In een kast of onder een bloempot kan je merken dat de witte of licht gekleurde lakverf na een tijdje een geel uitzicht gekregen heeft. Maar welk proces zit hierachter, en kan je dit voorkomen? De antwoorden vind je in dit artikel.

Wat is vergeling bij witte of licht gekleurde lakverf?

Vergeling of donkervergeling bij witte of licht gekleurde lakverf is het geler worden van de verf op plaatsen waar geen licht bij kan. Bijvoorbeeld aan de binnenkant van kasten, onder een bloempot, achter een kader…
V
erwarmingselementen zijn ook gevoeliger aan het vergelen van de verf.

Hoe ontstaat de vergeling?

Vergeling 6

Vergeling of donkervergeling ontstaat bij gebruik van:

  • solventgedragen verf met een alkydhars als bindmiddel
  • watergedragen verf met alkydemulsie als bindmiddel

De vergeling ontstaat tijdens de droging van het alkydhars. Een alkydhars bevat olie waarvan de vetzuren reageren met de zuurstof uit de lucht. Hierbij ontstaat er een gele kleur, die echter onmiddellijk terug wordt afgebroken door het daglicht.

Op plaatsen waar er geen of zeer weinig daglicht is, kan die gele kleur dus niet afgebroken worden. Vaak neemt de vergeling nog toe na verloop van tijd. Als deze plaatsen nadien terug in contact komen met daglicht vermindert de vergeling, maar ze verdwijnt nooit volledig.

Glanzende verven zijn onderheviger aan vergeling. Deze bevatten meer bindmiddel (dan bijvoorbeeld matte verven) en dus is het effect sterker.

Donkervergeling vermijden of herstellen

Bij witte of lichte kleuren kan je een watergedragen krasvaste acrylaatlak gebruiken als alternatief. Deze vergelen helemaal niet en kunnen na het schuren perfect over de bestaande verf aangebracht worden.

Je kan hiervoor perfect ons Persisto assortiment gebruiken.

Advies op maat nodig? Neem contact op met onze dienst professioneel technisch advies, wij helpen je graag verder!

Ben je overtuigd?

Klant worden