Verf op oppervlakken die vaak in contact komen met de handen gaat na verloop van tijd opglanzen of zelfs loskomen. Lees in deze vaktip wat je aan dit fenomeen kunt doen, én hoe je het vermijdt.

Opglanzen door huidvet

Wat is slijtage door huidcontact?

Bij verf die vaak in aanraking komt met de handen, kan je na verloop van tijd zien dat die gaat opglanzen. Denk maar aan deuren, een trapleuning, greeploze kastdeuren... kortom plaatsen die vaak in contact komen met de huid. Vervolgens kan het zijn dat de verf door het veelvuldig contact loskomt van de ondergrond. Dit type slijtage komt voornamelijk voor bij lakken en op houten ondergronden.


Hoe komt het dat de verf slijt?

Wanneer je een geverfd oppervlak aanraakt, blijft een dun laagje huidvet achter. Dit hoopt zich op en nestelt zich in de verflaag. Er zit een stof in het huidvet die in de verf dringt en opgenomen wordt. Deze stof verdeelt zich in de verffilm en tussen de verfdeeltjes en werkt erop in als een weekmaker. De verf gaat er dan glanzend uitzien en de kwaliteit neemt af.

Na langdurige belasting zal de verf dus verweken en kan deze loskomen. Het is dan niet meer op te lossen door het geverfde oppervlak schoon te maken en de verflaag is makkelijk te beschadigen en gevoeliger voor vuil.

Opglanzen door huidvet 2

Wat kan je doen aan slijtage door huidcontact?

Meestal kan je het huidvet in de verf niet meer verwijderen door enkel en alleen te reinigen, of toch zeer moeilijk. De oplossing die wij voorstellen is herschilderen, in combinatie met een grondige reiniging.

Het aanwezige huidvet moet zo grondig mogelijk verwijderd worden, dat is essentieel om de problematiek op te lossen. Achterblijvende resten huidvet kunnen zich namelijk vanuit de ondergrond nestelen in de nieuwe verffilm, waardoor je terug hetzelfde resultaat krijgt.

Je maakt het oppervlak schoon door ofwel de verf volledig af te schuren, ofwel door de plek zeer grondig te ontvetten met Formule MC neutral en te spoelen met water. Vervolgens kan je terug overschilderen.

Kan je dit effect voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Kan dit? Ja! Er bestaat huidvetresistente verf, zoals Persisto PU Satin, een zijdeglanzende afwerklak, ideaal voor keukenkasten, deuren, meubels.... Persisto PU Satin is niet vergelend, krasvast en heeft een hoge slijtvastheid. Bovendien is dit product goed reinigbaar en vlekbestendig.

Voor muren bestaat er Boss-touch: een zeer goed reinigbare en niet-opglanzende muurverf. Boss-touch is een unieke afwasbare, halfmatte eindlaag die zeer goed bestand is tegen opglanzen en een hoge vlekbestendigheid heeft.

Advies op maat nodig? Neem contact op met onze dienst professioneel technisch advies, wij helpen je graag verder!

Ben je overtuigd?

Klant worden