Visogen beschrijft het fenomeen waarbij de verf na droging plaatselijk ‘wegtrekt’ en kleine ronde kraters of openingen achterlaat in de verflaag. Lees meer over de oorzaken & oplossingen.

Kleine visogen zichtbaar na het schilderen

Visogen beschrijft het fenomeen waarbij de verf na droging plaatselijk ‘wegtrekt’ en kleine ronde kraters of openingen achterlaat in de verflaag. Dit wordt ook wel friseren genoemd. Hieronder geven we je de oorzaken ervan, hoe je het oplost en hoe je visogen in de verf kan vermijden.

Waar komen visogen vandaan?

Visogen in verf 2

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken:

  • Een solvent van bijvoorbeeld de grondlaag is nog onvoldoende verdampt en wordt overschilderd met een watergedragen verf.
  • Drogingstoornis van oxidatief drogende verven (bijvoorbeeld Elastosatin) door interactie met inhoudstoffen uit de ondergrond (bijvoorbeeld Afrikaanse Padoek).
  • Vervuiling vanuit de ondergrond zoals bijvoorbeeld vetresten, boenwas of siliconenresten.
  • Overschilderen van een harde verf (bijvoorbeeld een alkydverf of 2-componentenlak) zonder deze vooraf te schuren of te matteren. Er ontstaan visogen/kraters door het verschil in oppervlaktespanning met de nieuwe verf.

Hoe kan je visogen verwijderen?

Visogen in verf
  • Wanneer de visogen veroorzaakt zijn door het niet-schuren van de ondergrond, schuur je de ondergrond op met fijn schuurpapier of matteer je de ondergrond met een Scotch brite schuurspons vooraleer je overschildert.
  • Wanneer de visogen veroorzaakt zijn door vervuiling van de ondergrond, verwijder je de bestaande verflagen, liefst zo snel mogelijk en in natte toestand, als je merkt dat er kraters zichtbaar worden. Daarna ontvet je de ondergrond grondig met een gepaste ontvetter (bijvoorbeeld White Spirit of Formule Mc) en overschilder je opnieuw.
    Boenwas en siliconen zijn heel moeilijk te verwijderen en blijven vaak kraters geven bij het overschilderen.

Tips om visogen of kraters te vermijden

  • Bij het schilderen op oude, harde laklagen: altijd goed schuren voor je de grondlaag aanbrengt.
  • De ondergrond altijd goed ontvetten, vooral bij binnenschilderwerk en op plaatsen die gevoelig zijn voor vetvervuiling zoals deuren (rond de deurklink), trapleuningen, muren en houtwerk in de keuken...
  • Was of siliconenresten zijn moeilijk te verwijderen. Probeer de ondergrond zo zuiver mogelijk te maken door enkele keren te ontvetten met Terpentijn (ingeval van boenwas) of formule MC/white spirit (bij vetachtige vervuiling). Daarna nog eens grondig schuren.
  • Wacht voldoende lang na het schilderen met een solventgedragen grondlaag of optimaliseer de drogingsomstandigheden.

Advies op maat nodig? Neem contact op met onze dienst professioneel technisch advies, wij helpen je graag verder!

Ben je overtuigd?

Klant worden