De ene verfsoort is de andere niet. Sommige soorten verf zijn beter reinigbaar dan andere. Elke soort verf heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en kwaliteiten. Heeft jouw klant gekozen voor een minder goed reinigbare verf? Lees hier hoe jij hen kan ondersteunen in het onderhouden van de verf.

VLEKKEN VERWIJDEREN 007 1

Waarom moeten we muren reinigen?

Sommige soorten (binnen)verf zijn nu eenmaal minder bestand tegen vuil en vlekken. Bij het reinigen van de muur of een ander oppervlak duw je het vuil dan dieper in de verffilm in plaats van het weg te nemen. Oppervlakken geschilderd met dergelijke verfsoorten reinig je best op een andere manier om de duurzaamheid te verhogen.

Wat is de oorzaak van vuile muren?

Aan de basis van vuile muren, ligt de porositeit van de verfsoort. Hoe poreuzer de verffilm, hoe meer die het vuil zal opnemen. En poreuze verffilm is dan ook het minst goed reinigbaar, want je duwt het vuil in de poriën.

Een goed voorbeeld zijn de goedkopere, matte verven. Deze zijn meer gepigmenteerd, wat wat wel zorgt voor een hoge dekkracht en een lagere prijs, maar waardoor de verf ook poreuzer wordt en daardoor niet goed reinigbaar is. Naast het minder goede reinigen ontstaat er bijkomend ook de reële mogelijkheid dat de verf ook gaat opblinken bij het reinigen met spons of microvezeldoek.

NATTE SPONS OP VERF 003

Hoe controleer je de poreusheid van verf?

De sponstest

Hoe kan je controleren of een verf poreus is? Je kan op een bepaalde plek met een natte spons over de verf gaan. Poreuze verven nemen onmiddellijk het water op. Bij gekleurde verven zie je dus dat ze op deze plek donkerder worden (en dus het water opnemen). Als de verf minder poreus is zal het water niet of slechts gedeeltelijk opgenomen worden. Het water blijft op de verffilm staan of loopt eraf. Matte verven, zelfs niet-poreuze, zijn altijd minder goed reinigbaar dan verven met een hogere glansgraad.

Hoe reinig je geverfde muren?

Muren met een poreuze verffilm - De verf valt niet te reinigen

Als de verf te poreus of overgepigmenteerd blijkt te zijn na de sponstest, is de beste optie om te herschilderen (van zodra de verf te vuil wordt). Bij het herschilderen opteer je dan best voor een beter reinigbare verf om in de toekomst dezelfde problematiek te vermijden.

Bij het aankopen of kiezen van verf kan je steeds de bijhorende technische fiche raadplegen. Daarop staan alle eigenschappen en kwaliteiten vermeld. Zo kan je een overwogen keuze maken volgens de wensen van je klant en de ondergrond waarop je gaat werken.

Als de keuze wordt gemaakt om te herschilderen, dan dek je oude, matte verflagen het beste eerst met een isolerende grondlaag. Vervolgens kan je met een gerust hart met je nieuwe verflaag aan de slag.


Formule MC neutral VLEKKEN VERWIJDEREN 002

Muren met een niet-poreuze verffilm - De verf valt wel te reinigen

Als na de sponstest blijkt dat je verf geen of weinig water opneemt, kan je de verffilm reinigen. Op verven waar het dus wel mogelijk is om oppervlakkige vervuilingen weg te wassen, pak je dit best zo aan:

  1. Gebruik een zachte spons met water en een neutrale ontvetter (Formule MC neutral)
  2. Wrijf nooit met een droge spons of vod op een verffilm
  3. Wrijf nooit te hard op een verffilm, dit polijst de oppervlakte en doet deze glanzen

Tip: Wacht in eerste instantie al niet te lang om vuil weg te wassen, zo heeft het vuil geen tijd om in de verf te dringen.

Welke binnenmuurverf is goed te reinigen?

Zoals eerder gezegd, heeft elke verf zijn specifieke eigenschappen en kwaliteiten. De klant moet de verf kiezen die hij of zij het beste vindt passen in de ruimte. Jij kan hen als professional het beste advies geven zodra je weet wat jouw klant belangrijk vindt. Als reinigbaarheid een belangrijke factor is, stel je beter een halfmatte of zijdeglanzende kwaliteitsverf voor. Daarnaast kan je de klant extra info en tips meegeven over het onderhoud van het schilderwerk.

Advies op maat nodig? Neem contact op met onze dienst professioneel technisch advies, wij helpen je graag verder!

Ben je overtuigd?

Klant worden