Heb je graag ondersteuning bij het maken van kleurkeuzes? Lees hier in vijf tips wat je moet weten over de beste kleurkeuze voor buitenmuren!

Kleur maakt verschil. Elke combinatie heeft z’n eigen effect: sommige tinten creëren rust, andere zorgen net voor meer dynamiek. Dat geldt niet alleen voor binnenmuren, maar ook voor de kleur van een gevel.

Heb je graag (visuele) ondersteuning bij het maken van kleurkeuzes? Lees hier in vijf tips wat je moet weten over de beste kleurkeuze voor buitenmuren!

BOS Spaints kleurzetdetoon 1080x1080 25042023

Een warme sfeer dankzij één kleuraccent

TIP 1: Tinten die groen bevatten zijn uitermate geschikt voor buitenschilderwerken omdat ze zo mooi passen tussen het natuurlijk groen

In het eerste voorbeeld werd gekozen voor een subtiel opgewarmde, neutralere wittint met een zachte, lichtzanderige ondertoon. Als je een lichte gevel met een warme uitstraling wil, let je er best op om niet te grijs, maar zeker ook niet te geel te gaan qua kleur. Een zanderig offwhite dat binnenshuis mooi tot zijn recht komt, kan buiten snel een grijze, roze of te gele gloed krijgen. Om het gevelvlak te vergroten werd de gecementeerde boord onderaan in dezelfde tint geschilderd als de gevelsteen. Omdat het ook buiten soms wat pittiger mag, zie je hier een voorbeeld van schrijnwerk in een iets fellere groentint. Het geheel krijgt een instant boost en straalt warme zomersheid uit.

BOS Spaints kleurzetdetoon 1080x1080 250420232

Toon-op-toon zet de toon

TIP 2: Licht schrijnwerk trekt een gevel meer open en geeft een frisse look aan je huis

In deze mooie toon-op-tooncombinatie bevat zowel de gevelkleur als het lichtere schrijnwerk een heel subtiele, groene ondertoon. Het geheel oogt zacht, luchtig en tegelijk erg sfeervol. Bovendien vormt het subtiele groen dat aanwezig is in de verfkleuren een mooie achtergrond voor het natuurlijke groen van de planten. Zo krijgt de gevel een heel eigen en karaktervolle uitstraling. Gezelligheid troef!

BOS Spaints kleurzetdetoon 1080x1080 250420233

Eenheid brengt rust

TIP 3: Combineer een matte gevelverf met een eveneens matte lakafwerking op de ramen voor eenheid en rust

Binnen schilderen we ramen, deuren, deurlijsten of plinten al langer in dezelfde tint als de wanden. Dit brengt rust en oogt strak. In deze realisatie zie je dat je ook buiten perfect voor deze werkwijze kan kiezen. Het gevelvlak, de gecementeerde boord én de ramen kregen dezelfde stijlvolle, donkerdere kleur. Wist je trouwens dat er ook erg mooie matte lakken bestaan voor buitenschrijnwerk? Deze zorgen voor een hedendaagse en tijdloze look.

3 T5 A9539 edit normaal

De kant van de zon

TIP 4: Hou rekening met de verschillende kanten van de woning: hoe de kleur tot zijn recht komt aan de zonnekant tegenover schaduwkant

Het is belangrijk om buiten ter plaatse met kleurjuist staalmateriaal én in de juiste omgeving je palet te kiezen. Door zonlicht kan kleur er anders uitzien. Het is ideaal om kleur te kiezen bij helder weer wanneer het niet té zonnig is. Een late winter- of voorjaarszon is perfect om te zien hoe een kleur tot uiting zal komen. In volle zomerzon is het contrast tussen zon- & schaduwkant vaak te groot.

3 T5 A9608 normaal

Off-black raamkozijnen

TIP 5: Kies een off-black tint voor de ramen

De laatste jaren is de trend van donkere of zelfs zwarte raamprofielen een stuk gegroeid. Zwart oogt chique, stijlvol en tijdloos maar is daarom niet de juiste kleur waarvoor je moet gaan. Zuiver zwart is soms té hard. Het steekt te hard af bij de rest van je kleurenpalet. Een off-black kleur ziet er net iets subtieler en zachter uit maar blijft even krachtig, tijdloos en stijlvol. Bovendien heb je een uitgebreidere keuze aan kleuren om te matchen binnen je palet door te werken met zachte ondertonen.

Nood aan meer tips of een kleuradvies ter plaatse?
Neem contact op met onze dienst professioneel kleuradvies, wij helpen je graag verder!

Ben je overtuigd?

Klant worden