Kleuroverlappingen kunnen optreden wanneer je met transparant gekleurde producten werkt. Toch is dit probleem gemakkelijk te voorkomen met een aantal tips. Lees snel verder!

Kleuroverlappen schilderen

Wat zijn kleuroverlappingen?

Je merkt zichtbare overlappingen van kleur (of ‘kleurlassen’) na het schilderen met transparant gekleurde producten. De overlappingen zijn merkbaar donkerder van kleur. Dit komt vooral voor bij gebruik van houtveredelingsproducten, kleurbeitsen en aangekleurde vernissen.

Mogelijke oorzaken van kleurlassen

Laagdikte

Wanneer je werkt met een transparant gekleurd product lijkt het doorzichtig, maar is het toch gekleurd. Het resultaat is bijgevolg afhankelijk van de aangebrachte laagdikte.

Hoe meer lagen je aanbrengt, hoe meer dekkend het resultaat wordt en hoe minder zichtbaar de ondergrond blijft. Bij het aanbrengen van deze producten let je er dus best op dat het product egaal verdeeld wordt zonder veel overlappingen.

Type en pigmenten

Het type en de soort pigmenten zijn eveneens van belang: er zijn dekkende en transparante pigmenten. Versnijdingen met wit pigment zijn bijvoorbeeld meer dekkend dan wanneer het pigment zuiver gebruikt wordt.

Verftechniek

Ook de manier van schilderen kan een invloed hebben op het voorkomen van kleuroverlappingen. Wanneer je in "vakken" schildert, is de kans op kleurlassen groot!

Hoe voorkomen?

Het liefst voorkomen we de kleurlassen natuurlijk.
Enkele tips:

  • Breng het product niet te dun aan

Een regelmatig gemaakte fout, is dat het product veel te dun wordt aangebracht. Hierdoor kan het niet voldoende verdeeld worden.
Bij producten zoals Prime Colorlook breng je het best eerst voldoende product aan, waarna je die zo effen mogelijk verdeelt met een zachte borstel.

  • Verdeel het product goed

Bij het verwerken van transparant gekleurde producten is het belangrijk om plaatselijk dubbele laagdiktes te vermijden door het product goed te verdelen.

  • Open tijd van het product

Hou rekening met de open tijd van het product: een kleurloze laag als isolatielaag kan helpen om de open tijd van het product te verlengen.

  • Omgevingsfactoren

Let op de drogingsomstandigheden zoals de temperatuur en luchtvochtigheid.

  • Hou rekening met de eigenschappen van het product

Sommige producten zijn gevoeliger voor kleuroverlappingen. Prime Colorlook, is bijvoorbeeld gevoeliger dan Prime Colorstain. Die is solventgedragen en kan je enkel toepassen op poreus, onbehandeld hout. Prime Colorlook is ook geschikt voor niet-poreuze ondergronden.

Kleuroverlappingen oplossen

Het is helaas al zover, je merkt een kleurlas op na het schilderen. Hoe kan je dit oplossen?

Kleuroverlappingen kan je wat maskeren door één of enkele extra lagen product aan te brengen. Wil je de kleurlassen volledig maskeren? Dan kan je alles gaan overschilderen met een dekkende verf.

Ben je overtuigd?

Klant worden