In een ruimte waar veel beweging is, kunnen op donker geschilderde wanden na verloop van tijd witte strepen ontstaan. Dit noemen we het schrijfeffect. De juiste verf kan in dit geval al een groot verschil maken.

Wat is een schrijfeffect?

Je merkt zichtbare witte strepen in een donker verfoppervlak, afkomstig van contact met objecten, dit noemen we het schrijfeffect. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden liggen deze strepen niet bovenop het verfoppervlak. Het zijn eerder krassen in de verffilm waardoor een verschil in kleur en glans waarneembaar is.

Verfprobleem schrijfeffect

Hoe komt het tot stand?

Een matte, watergedragen verf mechanisch belasten, zelfs nadat de verf volledig droog is, zal sporen nalaten. Denk aan puntige voorwerpen zoals vingernagels, boekentassen, passeren van een borstel... Dit spoor is glanzend en bleker van kleur. Eigenlijk zijn dit krassen in de verf. Als je dan probeert om de kras te verwijderen door erop te vegen, zal het schrijfeffect zichtbaar zijn over het volledige geveegde (gekraste) oppervlak.

Kies de juiste verf om het schrijfeffect te voorkomen

Muurverf is minder krasvast dan lakverf. En hoe matter de verf, hoe gevoeliger de verf is aan het schrijfeffect. Donkere kleuren verf zijn eveneens gevoeliger voor dit probleem. In de gang, langs de trap, in de kinderkamer of andere plaatsen waarin veel geleefd wordt, gebruik je best een licht glanzende verf. Deze zijn krasvaster dan matte verven. In slaapkamers en woonkamers bijvoorbeeld kan je dan wel weer een mattere verf gaan gebruiken. Verf met een hogere glans en bleke kleur is dus resistenter tegen het schrijfeffect.

Advies op maat? Contacteer onze professionele technische dienst, wij helpen je graag verder!

Ben je overtuigd?

Klant worden