Metal marking zijn grijze tot zwarte strepen op lichtgekleurde verf, afkomstig van schuivend contact met metalen. Herken je dit fenomeen op een werf? Ontdek hier hoe je ze kan voorkomen én oplossen.

Hoe komen de markeringen er?

Metal marking 4 B

Een verffilm komt in de praktijk verrassend vaak in contact met metalen voorwerpen. Denk maar aan sleutels, juwelen, kleerhangers of ringen tegen deuren, deurlijsten, toonbanken en andere vaak gebruikte geschilderde oppervlakken. Deze laten door minimale slijtage zichtbare sporen na op het oppervlak.

Metal marking komt voor bij de meest gebruikte metaalsoorten en legeringen: ijzer, (roestvrij) staal, goud, koper, messing, lood, brons…

Volgens verftype

Het gaat om grijze tot donkere sporen, deze zijn dus het best zichtbaar op lichtgekleurde verven. Hoe donkerder de verf, hoe minder zichtbaar.

Ook de glansgraad van de verffilm speelt een rol. Op matte verven kan je de markeringen beter zien dan op meer glanzende verven.

Niet-glanzende, watergedragen en witte (bleke) verven zijn dus het gevoeligste aan metal marking.

Metal marking 5 C

Kunnen deze metaalmarkeringen verwijderd worden?

Je kan steeds proberen de sporen te verwijderen met Formule MC neutral, onze neutrale ontvetter voor geschilderde ondergronden. Dit lukt niet altijd, dus soms is herschilderen echt de enige optie.

Metal marking: hoe voorkomen?

Voorkomen is nog steeds beter dan oplossen.
Ga dus preventief aan de slag en vermijd de sporen door:

  • Een glanzende verf te kiezen
  • Een glanzende vernis aan te brengen
  • Een donkere kleur te kiezen

Advies op maat nodig? Neem contact op met onze dienst professioneel technisch advies, wij helpen je graag verder!

Ben je overtuigd?

Klant worden