45 jaar waardevolle kennis en passie voor het schildersvak

  • schilder : Patrick Baelen
  • schildersbedrijf: Schilderwerken Baelen bvba
  • locatie: Ieper

Schilder Patrick Baelen heeft 45 jaar ervaring op de teller en kent de stiel door en door. Zoveel waardevolle kennis en passie zetten we graag in the spotlight.

Hoe het begon

“Ik herinner het me nog precies. Ik was 11 en mijn vader en ooms voerden bij mijn grootmoeder schilderwerken uit. Ze waren geen echte schilders, eerder handige doe-het-zelvers. Toen één van mijn ooms vroeg of ik een groot rolluik wou helpen schilderen, stond ik onmiddellijk paraat.

De volgende dag ging ik dapper terug meehelpen, ondanks pijn aan vingers en pols. Een echte schilder was geboren (lacht). In die tijd niet evident. Als zoon van een fabrieksarbeider een ander vak kiezen dan je vader was toen eerder uitzonderlijk.”

Patrick portret verfstreep

Van loondienst tot zelfstandig schilder

“Ik startte in loondienst en hield van de afwisseling: de ene dag schuurden en schilderden we, de andere plaatsten we vloerbekleding of gingen we behangen.

Na 17 jaar loondienst heb ik de sprong gewaagd en werd ik zelfstandig schilder, achteraf gezien het belangrijkste moment in mijn loopbaan. In het begin waren dat onzekere tijden. Tot ik vertegenwoordiger Freddy van BOSS paints tegenkwam."

“Nog steeds voel ik die speciale band met BOSS paints, als ik er langskom voel ik me er thuis.”
Patrick Baelen Schilderwerken Baelen bvba

Een warme samenwerking

“Freddy interesseerde zich oprecht in mijn bedrijf. We praatten over verf en over alle aspecten van het vak. Ik merkte al snel dat die man wist waarover hij het had.

Dat was het begin van een mooie, lange samenwerking. Nog steeds voel ik die speciale band met BOSS paints, als ik er langskom voel ik me er altijd thuis. De familiale sfeer spreekt me aan, je wordt er echt hartelijk en persoonlijk ontvangen.”

Patrick haard tekst

Veel meer dan verf

"Eén van de aspecten die ik bijzonder apprecieer aan BOSS paints is dat ze concurrentie niet afbreken. Het lijkt een detail maar het zegt veel over de constructieve en respectvolle ingesteldheid van het bedrijf.

Bij BOSS paints kon ik voor zoveel meer terecht dan enkel voor verf. Bij technische vragen of problemen werd ik steeds geholpen, zonder omwegen en met de glimlach.”

“Door een huis mooi af te werken, maak je het leven van mensen echt aangenamer. Dat heeft me altijd een kick gegeven.”
Patrick Baelen Schilderwerken Baelen bvba
Patrick trap copyright

Het leven mooier maken voor je eindklant

“Ik heb altijd gehouden van de gemoedelijke samenwerkingen met klanten. Door een huis mooi af te werken, maak je het leven van mensen echt aangenamer. Dat heeft me altijd een kick gegeven, daardoor kon ik altijd met nieuw enthousiasme aan de volgende werf beginnen. Ons vak verreist vakmanschap, geduld en zin voor afwerking. Samen kleuren kiezen met klanten, samen zoeken naar oplossingen: dat zijn dingen die mij echt energie gegeven hebben.

De evoluties in ons vak hebben me steeds geboeid. Vroeger bestonden er een drietal verven voor binnen, en een paar voor buiten. Wit was de hoofdkleur, de andere kleuren maakten wij gewoon zelf. Wat een verschil met vandaag!"

Patrick houten huis

Kleurrijke herinneringen

"In 45 jaar doe je wel wat projecten. Als ik terugkijk op mijn loopbaan is dat met een warme glimlach. Er zijn zoveel mooie en grappige herinneringen.

Het Houten Huis in Ieper is een gekende erfgoedlocatie met beschermde gevel. Ik was destijds heel vereerd dat ik er de renovatie van mocht doen. We hebben, met advies van BOSS paints, de gevel volledig gedecapeerd en gerestaureerd. Een hoogtepunt in mijn loopbaan en een resultaat waar ik nog steeds fier op ben.”

Nieuwe generatie

“De tijd is gekomen om mijn zaak over te laten aan mijn zoon. Wat ik hem zeker wil meegeven is: blijf altijd geïnteresseerd en blijf bij. Verf is zoveel meer dan wat olie en pigment en je kan vandaag zoveel mooie dingen realiseren. Stilstaan is ook in ons vak achteruitgaan.

Patrick portret2
“Als ik terugkijk op mijn schildersloopbaan, is dat met een warme glimlach.”
Patrick Baelen Schilderwerken Baelen bvba

Mijn favoriete product

“Door de uitvinding van latex is er veel veranderd in de schilderwereld. Bolatex was de latex van BOSS paints. Je kan dit product voor veel toepassingen gebruiken: binnen, buiten, op baksteen, op cementering, op pleisterwerk en in bepaalde gevallen op hout. De verf heeft een mooi, fluweelachtig uitzicht en is afwasbaar. Na al die jaren vind ik dit nog altijd één van de beste afwasbare muurverven. Als een bepaald product al zolang meegaat moet het ongetwijfeld goed zijn.”

Anekdotes

  • Ik herinner me de leerjongen die dacht dat je met gele klei je verf kon maken.
  • Een andere leerjongen wou behanglijm vetter maken door poeder toe te voegen in de papmachine. Met als gevolg klonters als een vuist natuurlijk. Toen mijn collega ludiek opmerkte dat hij die rommel maar moest gaan uitkuisen in zee, zagen we hem ook effectief 5 minuten later met de papmachine op het strand wandelen. Hilarisch, maar echt gebeurd.
  • Een andere collega kreeg een volle pot olieverf over zich heen omdat hij zijn ketel niet op de goede manier aan zijn ladder had gehangen – ook een beeld dat ik niet snel zal vergeten.

Mijn ultieme advies

“Beschouw je collega’s niet als concurrenten. Je hebt elkaars hulp en advies nodig. Vertrouw op een professionele partner voor dingen die je minder onder de knie hebt. Samen geraak je echt verder.”
Patrick Baelen Schilderwerken Baelen bvba

Ben je overtuigd?

Klant worden