Nadat de verf op de kit volledig opgedroogd is, kunnen microscheurtjes in het verfoppervlak zichtbaar worden. Het spanningsverschil tussen de verf en de kit is één van de oorzaken van dit fenomeen. Andere aanleidingen en hoe je die kan aanpakken, worden in dit artikel toegelicht.

Verf barst op kit

Wat is craquelé van verf op kit?

Craquelé op kit zijn zichtbare microscheurtjes in het verfoppervlak op de acrylaatkit.

De oorzaak is een spanningsverschil tussen de verf en de kit zelf. In feite is de verf minder elastisch dan de kit, waardoor deze verf kan barsten als er elastische beweging is in de aangebrachte kit.

Waarom beweegt de kit?

Na het aanbrengen krimpt de acrylaatkit tijdens het droogproces. Het is dus zeer belangrijk de aangebrachte kit voldoende droogtijd te geven alvorens te schilderen. Doe je dit niet, dan zal de kit nog verder doorkrimpen (door verdamping van water en andere vluchtige stoffen). Hierdoor geldt dat hoe sneller je schildert op verse kit en hoe minder elastisch de verf is, hoe groter het risico op fijne scheurtjes.

Verf barst op kit 2

Kan ik craquelé van verf op kit vermijden?

In de praktijk is het een goed idee een gepaste grondlaag aan te brengen op de kit. Deze grondlaag heeft een bufferende werking tussen de kit en de (minder elastische) verflaag. Dankzij het aanbrengen van een grondlaag duurt het ook langer vooraleer je afwerkt met een lak. Terwijl de grondlaag droogt zal de kit nog een beetje verder krimpen.

BOSS paints heeft speciaal Bostokit en Bostokit Fast ontwikkeld (en uitgebreid getest) om de effecten van barstvorming te minimaliseren.

En dan kan er niets meer mislopen?

Naast het belang van de materiaalkeuze spelen droogomstandigheden ook een rol. Denk hierbij aan verluchting, condens op glas, of bijvoorbeeld te hoge luchtvochtigheid.

Om het risico op craquelé zoveel mogelijk te beperken raden we aan om Bostokit Fast of een MS Polymeerkit te gebruiken als dit geschikt is binnen jouw project. Vooral Bostokit Fast is uiterst geschikt om snel te overschilderen met bijna elke verf, zo goed als zonder risico dat de verf na droging zal barsten op de kit. Meer info hierover kan je vinden in onze algemene tips en tricks over kitten.

Boss paints staat je ook graag bij met technisch advies, contacteer je Boss team voor meer info.

Contacteer onze technische dienst voor advies op maat.

Ben je overtuigd?

Klant worden